10 grunde til at du sover dårligt

Der findes næsten ikke noget værre end en dårlig nats søvn. Søvnløshed er enormt frustrerende, og har derudover en negativ effekt på eksempelvis humøret og koncentrationsevnen. Herved påvirkes både ens omgivelser på jobbet såvel som i hjemmet. Søvn er et vitalt element i menneskets biologi, særligt REM-søvnen er væsentlig for indlæring og hukommelse. Denne artikel kan forhåbentlig hjælpe dig til at sove og komme dine søvnproblemer til livs, før du griber til sovepiller eller andre søvnfremmende midler.

1. Temperatur i soveværelset

Selvom det for de flestes vedkommende kan virke utroligt tiltalende at skrue op for varmen på radiatoren ? særligt i de kolde vintermåneder ? kan en for høj temperatur i soveværelset være medvirkende til, at du din søvn forværres. Ifølge flere studier, vil man opnå den bedste søvn i et soveværelse, hvor den ideelle temperatur ligger på mellem 15 og 20 grader. Derfor kan du med fordel skrue ned for radiatoren, hvis du vil forbedre din søvn.

2. Uregelmæssig søvnrytme

Ofte kan brud eller ændringer i din faste søvnrutine ligge til grund for, at din søvn ikke føles helt optimal. Mange gange er det særlige begivenheder såsom længere ferier eller stress på arbejdet eller i hjemmet, der har en negativ indvirkning på søvnen.

 

3. Dagens sidste kop kaffe

Det kan være en god idé at holde igen med aftenkaffen eller teen, grundet det høje koffeinindhold. Dette kan holde dig vågen selv flere timer efter du har indtaget din sidste kop kaffe, sidst på eftermiddagen.

 

4. Mobilen med i seng

De fleste har for vane at ligge i sengen og scrolle på mobilen inden de går i seng. Dog kan det være en god idé at lægge mobilen fra sig i de sene aftentimer, eftersom skærmens blå lys påvirker hjerneaktiviteten, og har herved en opkvikkende effekt.

 

5. Stress og bekymringer

Hverdagen er ofte fuld af stress og bekymringer, som vi glemmer at reflektere over i det daglige. Derfor tager vi dem tit med i sengen, og bruger lang tid på at tænke over dem, hvilket yderligere kan give problemer med at sove. Hertil findes en række effektive redskaber som meditation, hypnose og mindfullness øvelser. For yderligere information herom bør man kontakte en psykolog.

6. Alkohol

I forlængelse af det foreløbige punkt, kan alkohol lige inden sengetid give stress symptomer, som altså påvirker søvnen i en negativ retning.

 

7. Cigaretter

Nikotins stimulerende effekt på kroppen kan genere din søvn, særligt hvis det indtages sent på aftenen. Derfor bør man kvitte aftensmøgen til fordel for en god nats søvn.

 

8. Bad lige inden sengetid

Mange nyder at gå i bad sent på aftenen efter en lang dag. Dog kan bruserens stråler virke opkvikkende, hvorfor man også ofte føler sig frisk og veloplagt efter et skønt bad.

 

9. Motion

Intens motion kan for nogles vedkommende være ødelæggende for søvnen. Det kan derfor være en fordel at ligge træningen tidligere på dagen end lige inden sengetid.

 

10. Koffeinholdige fødevarer

Mange fødevarer har et naturligt højt koffeinindhold, hvilket for mange kan komme som en overraskelse. Chokolade og kakao er blot to eksempler på sådanne fødevarer.